10 priežasčių kodėl reikia pradėti vaikščioti kiekvieną dieną

10 priežasčių kodėl reikia pradėti vaikščioti kiekvieną dieną

Ar pasivaikščiojimai yra mums naudingi?

Vaikščiojimas yra naudingas bet kokio amžiaus ir fizinio pasirengimo žmonėms. Nuolatiniai pasivaikščiojimai padeda išvengti tam tikrų ligų ir netgi prailginti Jūsų gyvenimą.

 

Svarbiausias faktas - vaikščiojimas yra visiškai nemokama paslauga, kuri yra lengvai pritaikoma Jūsų kasdienybėje. Viskas, ko Jums reikia norint pradėti vaikščioti, yra tvirta pora vaikščiojimo batų ir komfortiška, bei patogi apranga.

 

Skaitykite toliau, kad sužinotumėte apie didžiausius ėjimo pliusus Jums ir Jūsų sveikatai:

  1. Puikus kalorijų degintojas

Vaikščiojimas gali padėti Jums efektyviai deginti kalorijas. O tai Jums padės išlaikyti ar mesti norimą svorį.

Jūsų faktinis kalorijų deginimas priklausys nuo kelių veiksnių, įskaitant:

  1. Jūsų ėjimo greitį;
  2. Atstumą kurį įveiksite;
  3. Reljefą (eidami į kalną sudeginsite daug daugiau kalorijų nei jei eisite lygiu paviršiumi);
  4. Jūsų svorį.

Faktinį kalorijų sudeginimą galite nustatyti naudodami kalorijų skaičiuoklę savo telefone. 

  1. Kasdieniai pasivaikščiojimai stiprina širdį

Yra įrodyta, jog pasivaikščiojimas bent 30 minučių per dieną, penkias dienas per savaitę, gali sumažinti koronarinės širdies ligos riziką maždaug 19 procentų. Šios ligos rizika jums gali dar labiau sumažėti, kai padidinsite vaikščiojimo trukmę ar atstumą, kurį įveikiate per dieną.

  1. Vienas iš veiksnių sumažinti cukraus kiekį kraujyje

Trumpas pasivaikščiojimas po valgio gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje.

Nedidelis tyrimas parodė, kad po 15 minučių ėjimo tris kartus per dieną (po pusryčių, pietų ir vakarienės) cukraus kiekis kraujyje pagerėja labiau nei po 45 minučių pasivaikščiojimo kitu dienos metu.

Apsvarstykite, ar pasivaikščiojimas po valgio būtų įprasta Jūsų kasdienybei. Taip pat galite pritaikyti mankšta tuo pačiu dienos metu kuri pagelbės normuoti Jūsų cukraus kiekį kraujyje.

  1. Reguliarus vaikščiojimas palengvina sąnarių skausmus

Vaikščiojimas gali padėti apsaugoti sąnarius, įskaitant kelius ir klubus. Taip yra todėl, kad lengvas ėjimas padeda sutepti ir sustiprinti raumenis palaikančius sąnarius.

Vaikščiojimas taip pat gali suteikti naudos žmonėms, sergantiems artritu ir sumažinti skausmą. 8-10 km per savaitę ėjimas taip pat gali padėti išvengti artrito.

  1. Stiprina imuninę organizmo funkciją

Vaikščiojimas gali sumažinti riziką peršalti ir susirgti gripu.

Viename tyrime gripo sezono metu buvo stebima 1000 suaugusiųjų. Tie, kurie vaikščiojo vidutiniu tempu 30–45 minutes per dieną, 43 proc. Iš ištirtų respondentų sirgo mažiau dienų ir mažiau susirgo viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. 

Jų simptomai taip pat sumažėjo, jei jie tikrai sirgo. Jie buvo palyginti su mažiau judančiais ir daugiau sėdinčiais suaugusiaisiais tyrimo metu.

Pabandykite kasdien pasivaikščioti, kad užtvirtintumėte šiuos privalumus. Nuolatiniai pasivaikščiojimai yra ypatingai svarbūs dabar, kad išliktume atsparūs koronaviruso infekcijai.

  1. Puikus stimulas Jūsų energijai

Einant pasivaikščioti pavargus, galite daug efektyviau gauti reikiamos energijos nei pagriebus ir išgėrus puodelį kavos.

Vaikštant padidėja deguonies srautas per kūną. Tai taip pat gali padidinti kortizolio, epinefrino ir norepinefrino kiekį kraujyje. Tai yra hormonai, kurie padeda pakelti energijos lygį.

  1. Pagerina Jūsų nuotaiką

Vaikščiojimas gali padėti jūsų emocinei būsenai. Patikimi tyrimai rodo, kad tai gali padėti sumažinti nerimą, depresiją ir neigiamą nuotaiką. Tai taip pat gali pakelti savivertę ir sumažinti socialinio atitrūkimo simptomus.

Norėdami tai pajusti - skirkite 30 minučių greito ėjimo ar kitokio vidutinio intensyvumo mankštinimosi tris dienas per savaitę. Taip pat galite šį laiką suskaidyti į tris trumpus 10 minučių pasivaikščiojimus per dieną.

  1. Prailgina gyvenimą 

Ėjimas greitesniu tempu gali prailginti jūsų gyvenimą. Tyrėjai nustatė, kad vaikščiojimas vidutiniu tempu, palyginti su lėtu, gali 20 % sumažinti bendros mirties riziką.

Tačiau vaikščiojant sparčiu ar greitu tempu (bent 6 km per valandą) rizika gali sumažėti netgi 24 proc. Tyrimo metu buvo nagrinėjamas greitesnio ėjimo sąryšys su bendros mirties priežastimis, širdies ir kraujagyslių ligomis bei mirtimi nuo vėžio.

  1. Tonizatorius kojoms

Vaikščiojimas gali sustiprinti kojų raumenis. Norėdami sustiprinti kojas - vaikščiokite kalvotoje vietoje arba ant bėgimo takelio su nuolydžiu. Arba rinkitės maršrutus su laiptais.

Taip pat kompensuokite ėjimą ir kojų stiprinimą kitomis treniruotėmis kaip dviračių sportas ar bėgiojimas. Taip pat galite atlikti pasipriešinimo pratimus, pvz., pritūpimus kad dar labiau tonizuotumėte ir sustiprintumėte kojų raumenis.

  1. Kūrybinio mąstymo įgalintojas

Vaikščiojimas gali padėti išvalyti galvą ir treniruoti kūrybinį mąstymą.

Tyrime, apimančiame keturis eksperimentus, buvo lyginami žmonės, bandantys sugalvoti naujų idėjų eidami ar sėdėdami. Tyrėjai nustatė, kad dalyviams kurie ėjo sekėsi daug geriau ypač einant lauke.

Tyrėjai padarė išvadą, kad vaikščiojimas atveria laisvą idėjų srautą ir yra paprastas būdas tuo pačiu metu padidinti kūrybiškumą ir užsiimti fizine veikla.

Pabandykite inicijuoti pasivaikščiojimo susitikimą su kolegomis, kai kitą kartą užstrigsite darbe ir jausitės pavargę.  

 Patarimai, kaip saugiai vaikščioti

Norėdami užtikrinti saugų ir komfortišką pasivaikščiojimą, vadovaukitės šiais patarimais:

  1. Vaikščiokite pėstiesiems skirtose vietose. Jei įmanoma, ieškokite gerai apšviestų vietų.
  2. Jei vaikštote vakare ar ankstų rytą, dėvėkite šviesą atspindinčią liemenę ar šviesą, kad automobiliai jus matytų.
  3. Dėvėkite tvirtus batus su gera kulno ir arkos atrama.
  4. Dėvėkite laisvus, patogius drabužius su elastiška ir neperšlampama medžiaga - tokių galite rasti JAKO e-parduotuvėje.
  5. Gerkite daug vandens prieš ir po pasivaikščiojimo.
  6. Dėvėkite apsaugos nuo saulės priemones, kad išvengtumėte nudegimo net ir debesuotomis dienomis. 
  7. Dėvėkite apsauginę kaukę arba rinkitės JAKO apsauginį šaliką.

Kaip pradėti?

Kad pradėtumėte vaikščioti - jums tereikia tvirtų vaikščiojimo batų ir komfortiškos/sportinės aprangos. Pasirinkite pėsčiųjų maršrutą šalia savo namų. Jei norite kažko įdomiau - ieškokite vaizdingos vaikščiojimo vietos savo vietovėje - pažintinio tako miške ar paplūdimyje.

Taip pat galite pakviesti draugą ar šeimos narį pradėti šį užsiėmimą kartu - tai padės greičiau įsitvirtinti naują įprotį ir labiau motyvuos. Štai keletas idėjų kaip įtraukti pasivaikščiojimus į savo kasdienybę:

  • Jei važinėjate į darbą ir atgal, išlipkite iš autobuso ar traukinio viena stotele anksčiau ir likusį kelią eikite į darbą pėsčiomis.
  • Parkuokite toliau nuo savo biuro nei įprastai ir eikite pėsčiomis į savo automobilį ir iš jo.
  • Apsvarstykite galimybę vaikščioti, o ne vairuoti, kai keliaujate į tam tikrą tašką. Jūs galite tuo pačiu metu susitvarkyti reikalus ir nuvykti į norimą vietą ir užsiimti fizine veikla.

Rūpinkitės savo sveikata ir užsiimkite fizine veikla!

 

5 komentarai

  • Ruta

    Vaikstau per diena 15-20km.,jau gerus 20 metu,jeigu ne daugiau:))) kiek save pamenu,tai visad visur pestute. Dauguma zmoniu sako,kad atrodau daug jaunesne nei esu (nors ir parduotuveje negaliu nieko kas parduodama nuo 18+ nusipirkti be paso),neturiu problemu su sveikata, sergu laaaabai retai (1 kart i metus,bet buna kad ir rečiau). Man pasivaiscioti yra kaip rutina. Pati ne vairuoju,autobusa naudoju retai (kai reikia dydeli atstuma važiuoti,bet ir tai dar pažiūrėsiu pries isedant kiek laiko prireiktu eiti pestute). Tai kad vaikščioti tikrai patariu.

  • Ramunas

    Vaikštau 1,5 mėn, nueinu apie 50 km/savaitę, greitis apie 6km/h, sirdis 95% būna Fat Burn režime (110-130), per ta laiką minus tikri 4 kg riebalu – rubai tai įvertino. Aišku, kaip paminėta aukščiau, reikia neėsti kas papuolė, o valgyti.

  • Ramunas

    Vaikštau 1,5 mėn, nueinu apie 50 km/savaitę, greitis apie 6km/h, sirdis 95% būna Fat Burn režime (110-130), per ta laiką minus tikri 4 kg riebalu – rubai tai įvertino. Aišku, kaip paminėta aukščiau, reikia neėsti kas papuolė, o valgyti.

  • Algis

    Vaikštau kasdieną po 60 minučių , 6 km/h . Normalizavosi gliukozė , cholesterolis , kraujospūdis , mažėja svoris . Vaikštau 8 mėnesius . Tik pliusai . Nusipirkau bėgimo takelį , tad oras įtakos neturi …💪 Aišku reikia valgyt , o ne ryt … 🐷

  • Algirdas

    Labai sudomino. Ačiū.

Palikite komentarą

Komenatarai turi būti patvirtinti prieš publikuojant