Bėgimo nauda žmogui

Bėgimo nauda žmogui

Su rudens atėjimu ir atvėsus rytams ir vakarams, daugelis iš mūsų vėl pajunta norą grįžti prie bėgimo lauke arba dar intensyviau mėgautis šia sveika pramoga. Šis metų laikas leidžia mūsų kūnams pajausti šviežią orą ir spalvingus lapus aplink. Tai puikus metas atgaivinti bėgimo aistrą ir pasinerti į gamtos grožį. Be kitą ko, yra labai svarbu prisiminti bėgimo naudas ir kodėl mums taip vertinga užsiimti šia veikla. 


Trumpai tariant: žmonės yra sutverti bėgti. Daugelis ekspertų mano, kad žmonių kūnai susiformuoja tokie, kokie yra, nes mes nuo senovės esame išsivystę į itin judrius, daug ištvermės turinčius bėgikus. Mūsų klubų ir pėdų formos, kojų ilgis, lankstūs stuburo diskai ir gebėjimas prakaituoti leidžia mums bėgti kilometrą po kilometro nesustojant.

Tad ko gero, nenuostabu, kad bėgimas suteikia daugybę naudos mūsų kūnui ir smegenims. Daugelis ekspertų mano, kad mankšta yra arčiausiai stebuklingo vaisto mūsų sveikatai. O, kaip lengvai pasiekiama kardio pratimų forma, bėgimas yra vienas paprasčiausių būdų užsiimti mankšta kiekvieną dieną.

​​Kadangi bėgimas gerina mūsų aerobinį pasirengimą, tai puikus būdas pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą. Be to, jis sudegina kalorijas ir, be kita ko, gali sustiprinti kūną. Tuo pačiu yra labai daug psichologinės naudos, kurią bėgikai gauna judėdami.

Išsiugdyti bėgimo įprotį gali būti labai sunku, jei to nedarėte kurį laiką ar niekada. Tačiau kai jūsų kūnas ir protas pradeda aklimatizuotis, bėgimas gali suteikti palaima, tapti tam tikra meditacija ir suteikti laisvės pojūtį.

Šiame straipsnyje pasidalinsime su jumis keletu bėgimo privalumų fizinei ir psichinei sveikatai.

begancios moterys

1. Bėgimas prisideda prie psichologinės sveikatos gerinimo

Remiantis Amerikos sporto medicinos koledžo žurnale paskelbtu tyrimu, pakanka 30 minučių praleisti ant bėgimo takelio, kad nuotaika pakiltų žmogui, kenčiančiam nuo didelės depresijos. Netgi dalyviams, kurie judėjo ėjimo tempu, buvo juntamas panašus nuotaikos pakilimas. Tai rodo, kad nesvarbu, kokiu tempu judate, judėjimas turi teigiamą poveikį, gali pagerinti nuotaiką ir padėti kovoti su depresija.

2. Bėgimas prisideda prie geresnės miego kokybės

Tyrime, kuriame dalyvavo 51 jaunuoliai, kurių vidutinis amžius yra 18 metų, pusei grupės buvo paskirta įtraukti bėgimą į savo kasdienybę, o kitai pusei ne (jie šiek tiek mankštinosi, bet nepridėjo įprasto bėgimo režimo į sporto rutiną). Kad gautų naudos, susijusios su bėgimu, bėgikų grupė tris savaites bėgo vidutiniu tempu 30 minučių per dieną, penkias dienas per savaitę. Buvo nustatyta, kad bėgimo grupės žmonės geriau miega, pagerėjo jų psichologinis funkcionavimas ir geresnis susikaupimas dienos metu. Tikėtina, kad ta pati nauda galimai pritaikoma bet kokio amžiaus bėgikams.

3. Bėgimas gali žymiai pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Aerobinė veikla naudinga širdžiai, todėl nenuostabu, kad bėgimas gali pagerinti širdies ir kraujagyslių būklę. Apskritai, kuo daugiau žmonės bėgioja, tuo sveikesnės būna jų širdys. Tačiau, jūs galite gauti daug naudos savo širdies veiklai ir nenubėgant maratono: bėgimas vos 5 minutes per dieną gali prailginti jūsų gyvenimą. Buvo iškilęs susirūpinimas, kad dideli bėgimo kiekiai – mes kalbame apie ultramaratono distancijas – gali sukelti stresą ar sugadinti širdies veiklą. Tačiau vis daugiau tyrimų rodo, kad dėl to nerimauti neverta. Mokslininkai išsiaiškino, kad žmonių, nubėgančių bent 50 kilometrų per savaitę, širdis yra sveikesnė nei, pavyzdžiui, tų, kurie nubėga 20 kilometrų per savaitę.

bėgimas šaltu oru

4. Bėgimas gali pagerinti jūsų protą bet kuriame amžiuje 

Jei senstant norite išlaikyti sveiką protą - mankšta yra vienas geriausių dalykų, kuris gali jums padėti tai įgyvendinti.

Apžvelgus tyrimus apie aerobinių pratimų (kurių daugelyje tyrimų buvo bėgimas, bėgiojimas ar greitas vaikščiojimas) skatinantį poveikį kritiškam ir sveikam mąstymui, nustatyta, kad bėgimas pagerina vaikų darbinę atmintį ir susikaupimą. Jaunų suaugusiųjų darbinė atmintis taip pat pagerėja, kaip ir gebėjimas atlikti įvairias užduotis. Vyresnio amžiaus žmonėms tokia veikla suteikia ilgą kognityvinių pranašumų sąrašą, įskaitant darbinę atmintį, dėmesį ir skirtingų užduočių sprendimą.

5. Bėgimas keičia smegenis taip, kad jos tampa atsparesnės stresui

Daugybė tyrimų parodė, kad kardio veikla gali pagerinti žmonių gebėjimą susidoroti su stresu – ir daugelis šių tyrimų yra skirti bėgikams. Tyrėjai mano, kad taip gali būti dėl to, kad kardio veikla didina neurotransmiterių, tokių kaip serotoninas ir norepinefrinas, kiekį ir skatina smegenyse generuoti naujus neuronus.

begancios moterys

 

6. Bėgimas ir kiti kardio pratimai žymiai sumažina jūsų ankstesnės natūralios mirties tikimybę 

Reguliariai mankštinantis 30 ar daugiau minučių per dieną, kardio pratimai žymiai sumažina žmonių mirtį nuo bet kokios natūralios priežasties. Kai kurių tyrimų duomenimis, valandą ar daugiau judėti yra dar geriau. Remiantis pagrindine tyrimų apžvalga, žmonėms, kurie atitinka šias mankštos gaires, tikimybė susirgti įvairiomis vėžio formomis yra žymiai mažesnė.

Svarbiausias dalykas apie bėgimą yra tai, kad jis daro stebuklus jūsų fizinei ir psichologinei sveikatai. Bėgimas nėra tik sporto šaka, tai gyvenimo būdas. Tai yra puikus būdas išlaikyti fizinį aktyvumą, stiprinti širdį ir kraujagysles, bei palaikyti sveiką svorį. Be to, bėgimas taip pat turi galingą poveikį mūsų psichologinei būsenai - jis padeda sumažinti stresą, pagerina nuotaiką ir skatina gerą miegą. Būtent todėl skatiname kiekvieną žmogų daugiau judėti ir bėgioti, nes mūsų gyvenimas tampa turtingesnis ir spalvingesnis, kai mes leidžiame savo kojoms vesti mus į nuotykius, o bėgimas tampa ne tik sveikatos, bet ir laimės šaltiniu.

Pradėkite savo bėgimo kelionę su mumis. Rinkitės iš gausios moterų bėgimo ir vyrų bėgimo aprangos ir lengvai skaičiuokite savo kilometrus.

0 komentarai

Palikite komentarą

Komenatarai turi būti patvirtinti prieš publikuojant